SON DAKİKA
TÜRKİYE'NİN RAKİPLERİ...
GERÇEK BİR ZANAATKAR
YABANCI SORUNU GİDEREK BÜYÜYECEK
PROJESİZ BAŞARI OLMAZ!
YAŞLILAR, EGZERSİZ VE BESLENME...Hep çocuk ve gençlere yönelik yazılar yanında neden yaşlılarımız için bir şeyler karalamıyoruz sorusuna cevaplar arıyoruz. Gerçi bu alanda çalışan “Geriatri” başlığı taşıyan bir bilim dalı var ama derdimiz medikal önlemler ya da tedaviler değil, günlük yaşamlarını biraz daha efektif (bu ne demekse?) geçirmeye yönelik çabaları etüt edelim diyorum.
Bir kere kim yaşlıdır sorusu ile başlayalım. Ben 60 yaşına gelince bazı arkadaşlarım “Hocam orta yaşa hoş geldin” dediler. Tarancı’ya göre “Yaş 35, yolun yarısı” denilmesine karşın 60 yaşını orta yaş diyenlere bugünlerde selamlarımı iletiyorum. Yaşa karşılık aslında vücut ağırlığı biraz daha ön planda oluyor. Bazı kronik hastalıkların bulunması gerekir diye bakanlara ilaç şirketlerinin ortakları olarak görüyorum. Kilolu olmanın bazı ve çok negatif etkileri bulunuyor. Bir tanesini yazayım; aynı yaşta olduğum bir arkadaşım benden 15 kg daha fazla ağırlık taşıyor. Tek derdi, yere bir şey düştüğünde onu almakta zorluk çekmesi… Bana sordu “Sen ne yapıyorsun” diye… Cevabım basit, “Eğilip almıyorum, tekme atıp ortadan uzaklaştırıyorum…” Lütfen gülmeyin!
Esasen, yaşın ilerlemesi ile bazı hareketsel sorunların çıkmasını doğal karşılamamız gerekir. Metabolik sorunları bir yere bırakırsak, ömür boyu yüzlerce işle uğraşan insanlarımızın eğer psikolojik sorunları yoksa birçok fiziksel ve egzersiz problemlerini kolayca atlattıkları görülüyor. Bu benim görüşüm, herhangi bir araştırma sonucu değil. Çok rahat biçimde otobüs ya da minibüslere binip pazara çıkabiliyorlar. Üşenmeden pazarda dolaşıp saatlerce pazarlık bile edebiliyorlar. Sonrasında yine aynı şekilde evlerine dönüyorlar.
Peki bu yaşlılarımız egzersiz yapabiliyorlar mı? İşte bu soruya doğruya yakın cevaplar bulamıyoruz. Çünkü, yaşlı iseniz spor yapmamanız lazım. Ne işiniz var ya sporla? Oturun oturduğunuz yerde…
İşte tam bu noktada egzersiz yapma konusunda neler yapılabilir diye konuşmalıyız. En kısa yoldan şunu öneriyorum: Hafta 3 kez ve süresi 50 dakika civarında orta tempoda yürüme. Bunu yapma şansı yoksa haftada yine 3 kez fakat bu defa 17-18 basamaklı merdivene her defasında en az beş kez çıkıp inmeyi deneyin. Hava soğuk ise, başlık ve eldiven kullanmayı unutmayın. Bunları yaptıktan sonra en az 20 dakika dinlenin ve ardından ılık bir duş alın…
Beslenme konusunu başka bir zaman yazacağım. Şunu yeme, bunu yeme diye bir derdim yok. Yeriz ama harcamak koşulu ile… Bunun ince yolları var, sırları sizlerle paylaşacağım.
Telaş yok. Kaliteli şekilde yaş almaya devam edeceğiz. Soluduğumuz hava, içtiğimiz su, pestisitsiz meyve-sebze yemeye devam. Balığın en bol olduğu zamanlardayız. Ben ızgara yapılanını tercih ediyorum. Yanında roka ağırlıklı bir salatayı tercih edin. Kaya tuzu, limon ve soğuk sıkım zeytinyağını unutmayın…
İyi bir hafta dilekleri ile…
16 Aralık 2024, Kocaeli
Bu makale 28 kez okundu Yükleniyor...
|