SON DAKİKA
YABANCI SORUNU GİDEREK BÜYÜYECEK
PROJESİZ BAŞARI OLMAZ!
AVRUPA LİGİ STATÜSÜ NASIL?
BAŞKAN ADAYLARI MUTLAKA OKUSUN!
SPORDA PROJE VE DEVAMLILIĞIN ÖNEMİAtletizmin Duayen İsmi Artun Talay, Fransa'daki Olimpiyat Oyunları'nda elde edilen başarısızlığı değerlendiren bir mektubu Spor Genel Müdür Yardımcısı Murat Kocakaya'ya yazdı. İşte o mektup...PROJELERİN ÖNEMİ
Sn. Murat Kocakaya,
Spor projelerinde olumsuz ihtimaller üzerine konuşulmaz. Çünkü bu anlayış projeden vaz geçilmesine neden olur. Milli takımlar temsil gücü oluştururlar. Toplumda "çok güçlü biz duygusu” böyle oluşturulur. Her sporseverde de, “ben Türkiye’ye aitim” duygusu oluşur. Milli takımlar çok güçlü yapıştırıcıdırlar. Milli takımları izlemek, bu duyguları tatmak için olimpiyat oyunları çok uygun yerlerdir. Çünkü, toplumda olimpiyat oyunlarının bir karşılığı vardır. Makul ve ciddi bir spor alanı olarak görür insanlar olimpiyatları… * * * Bilenler bilir, yıllar önce Türkiye’de hentbol sporu voleybolu geçmiş, basketbol ve futbolun ensesine yapışmıştı. Bunu hentbol federasyonunda o dönemde Asbaşkanlık görevinde bulunan gazeteci Yusuf Yalkın ile antrenör Rüştü Şahin ve arkadaşları başarmışlardı. Yusuf Yalkın hentbolun medyada yer almasında da önemli bir rol oynamış ve hep birlikte çok başarılı olmuşlardı. Böylece, hentbolun gazetelerde ve televizyonlarda düzenli olarak yer almasını sağlamış oldu. Kitlelere ulaşım sağlandı ve bu da ilginin önemli ölçüde artması sonucunu doğurdu.
Rüştü Şahin de antrenör olarak evini arabasını satarak, gece gündüz, okul okul dolaştı. Hentbola hizmet etti. Rüştü Şahin şu anda ağır hasta... Çevresindekileri bile zor tanıyor. * * * Demem oldur ki, o dönemde hayata geçirilen, tutarlı yanları çok fazla olan “Yıldızlar Projesi” dönemin yönetimince de desteklenince hentbolda adeta bir “patlama” oldu. Özellikle okullardaki ilgi artışı ve buraların titizlikle taranması sonucunda “elit yıldız oyuncular” saptandı. Özverili çalışmalar ile sporcular yetiştirildi. Sporcuların, yurt içi ve yurt dışında çok sayıda milli ve yöresel turnuvalarda 100’e yakın maç oynayarak deneyim kazanmaları sağlandı. Sonra sıkıntı başladı... Neden? Proje Projedir… Devamlılık ister, federasyon başkan ve yönetimleri değiştikçe uygulanmaya devam edilmesi, sağlıklı kalıcı bir yapının oluşması için şarttır. Yıllar sonra da benimsenip, başka kadrolarca da devam ettirilmesi gereklidir. Ne var ki, hentbolda son 1- 2 yıl hariç bunun devam ettirilmediğini görüyor ve üzülüyoruz. Yeniden bir yapılanma var... Umarım maya tutar! Bu örneği diğer dallardaki doğru ve rafa kaldırılmış projelerin de varlığı adına verdim. Hentbol örneği verdim ki, voleybol daha güzel anlaşılsın istedim. Son dönemlerde devamlılığın en güzel örneğidir voleybol… Başarılı olmaları da zaten her şeyi kanıtlıyor! Voleybolcularda atletizm sahasında antrenman yaparlardı. Çünkü sezon boyunca, turnuvalar boyunca, setler boyunca ayakta kalmak buna bağlıdır. Aksi taktirde çöküş başar, sakatlıklar birbirini takip eder. Bu gerçeğe karşın voleybolda, maalesef "atletizm antrenmanı olmadan" başarılı olacaklarını düşünenlerin sayısı giderek artıyor. Atlet kökenli kondisyonerleri kapıya koyuyorlar! Açık söylemek gerekirse, Ankara’daki Naili Moran atletizm sahasının yıkılmış olması olimpiyat oyunlarında bazı madalyaların kazanılmasına da engel oldu. Bu nedenle, hem atletizm hem de diğer dallar Paris 2024 oyunlarında zarar gördüler. Bu gerçeği de özellikle belirtmek isterim. Günümüzde her şey hesap kitap işi olmuştur. Restoran sahibi bile anket yaptırarak “gün boyunca kaç kişi içeriye giriyor, ne yiyor, ne içiyor, bunların yaş ortalaması nedir” inceleyerek satışlarını arttırmaya çalışıyor., Spor optik yanılgıyı kabul etmez. Bu farklı örnekleri, olimpiyat oyunlarında neden sekiz madalya aldığımızı anlamamız için dile getirdim.
Saygıyla arz ederim.
Artun Talay Atletizm Antrenörü/ Atmalar Okulu
İLGİLİ HABERLER
İlgili Haberler
|