SON DAKİKA
YABANCI SORUNU GİDEREK BÜYÜYECEK
PROJESİZ BAŞARI OLMAZ!
AVRUPA LİGİ STATÜSÜ NASIL?
BAŞKAN ADAYLARI MUTLAKA OKUSUN!
YAZARIMIZ YUSUF YALKIN SABAH'TA...Sporumuz.com'un Yöneticisi ve Köşe Yazarı Gazeteci Yusuf Yalkın, bundan böyle her çarşamba günü Sabah Gazetesi Ankara Eki'nde yazacak. Makalelerinde genelde Başkent Sporu'nun içinde bulunduğu sorunları dile getirecek olan Yusuf Yalkın, engin tecrübesiyle çözüm önerilerinde de bulunacak.
Yusuf Yalkın, Sabah Gazetesi'ndeki "ANKARA'YA BU YAKIŞIR" başlıklı ilk yazısında bakın hangi öneride bulunuyor...
ANKARA’YA BU YAKIŞIR!
Spor, dünyada halkları birbirine yakınlaştırmak için kullanılan en etkili araçlardan biri değil mi? Ülke olarak, bu bilinçle uzun yıllardır Olimpiyat Oyunları’nı düzenlemek için olağanüstü çaba gösteriyoruz. Hatta olimpiyat yasamız bile var.
Ama bir türlü alamadık olimpiyatları…
Şimdi 2020’yi bekliyoruz.
Kişisel fikrim, bize yine vermeyecekler!
O halde neden bir Türk Spor Oyunları düzenlemiyoruz?
Hem de Ankara’da…
S. Birliği’nin dağılmasından sonra Adriyatik’ten Çin Seddi’ne uzanan büyük bir coğrafyada Türkçe çeşitli aksanlarda konuşuluyor…
Ama bu coğrafyayı spor şemsiyesi altında bir araya getirecek hiçbir etkinlik bugüne değin hayata geçirilemedi.
Bunun dünyada çeşitli örnekleri olduktan sonra; Türk Spor Oyunları’nın organize edilmesi de istenirse yapılabilir.
Örneklemek gerekirse; İngilizler 1911’den beri Commenwealth (İngiliz Milletler Topluluğu) adını verdikleri İngiliz dilini konuşan ülkelerin katıldığı spor oyunları düzenliyor. En son Avustralya’nın Melbourne şehrinde yapılan oyunlara 71 ülke katıldı.
1932 yılından beri dünya Yahudileri her 4 yılda bir İsrail’de bir araya geliyor. Bu oyunların adı Maccabi Oyunları ve son oyunlara aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 40 ülkeden 6668 Yahudi sporcu iştirak etti.
1999 yılından beri dünya Ermenileri Erivan’da Pan- Ermeni oyunları adı altında çeşitli branşlarda birbirleriyle yarışıyor.
Bunun dışında ilki 1980’de düzenlenen İslam Oyunları, 1951’de yapılmaya başlanan Akdeniz Oyunları, yine 1951 yılından beri her 4 yılda bir düzenlenen Pan- Amerikan oyunları; hem bölge halklarını birbirine yaklaştırıyor, hem de belirli bir kültürün insanlarını bir araya getiriyor.
Dünya bunu yapıyor ama Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar birbiriyle tarihi, kültürel ve sosyal bağları oldukça kuvvetli olan Türk Cumhuriyetleri’ni aynı çatı altında bir araya getiren bir spor etkinliği yok...
Aslında bizde böyle bir girişimde bulunulmadı değil; fakat sonu getirilemedi. Geleneksel Spor Dalları Federasyonu, “1. Uluslararası Geleneksel Türk Spor Oyunlarını” düzenlemek için teşebbüste bulundu. SGM ve TRT destek verecekti. 20 ülkeden 300 sporcunun katılması planlanıyordu; ama olmadı!
Unutulmasın, Türkiye bu coğrafyanın en etkili ülkesi olma yolunda iddialı…
Bir “Ağabey” pozisyonu sergilemek istiyor.
Bunun için bir yerden yola çıkmak gerekir.
Türk Spor Oyunları’nı düzenlemekten büyük fırsat olabilir mi?
Asya’daki Türk Cumhuriyetleri’ni birbirine yakınlaştıracak, hatta dünyanın dört bir yanındaki Türkleri bir araya getirecek spor oyunları şöleninin ilk meşalesi başkentte neden yakılmasın?
Ankara bunu yapacak maddi- manevi güce ve tesise zaten sahip…
çok hoşuma gittinurettin aykanoğlu, 12 yıl önce yorumladısayın yalkın yazınızı keyifle okudum. çok güzel yazı olmuş... teklifinize aynen iştirak ediyorum. saygılarımla... ÇOK GÜZEL TEKLİFBAHRİ ÇEVRİM, 12 yıl önce yorumladıÖncelikle Yusuf Yalkın gibi deneyim küpü bir ismin sabah gazetesinde yazmasından dolayı memnuniyetimi ifade ederim. daha da önemlisi bu değerli kalemin ilk yazısında yaptığı ciddi öneri... olimpiyat düzenleme hevesinden ve hayalinden vazgeçip bu gerçekçi teklifi dikkate almalıyız.kaleminize sağlık yusuf yalkın....
İLGİLİ HABERLER
|