SON DAKİKA
YABANCI SORUNU GİDEREK BÜYÜYECEK
PROJESİZ BAŞARI OLMAZ!
AVRUPA LİGİ STATÜSÜ NASIL?
BAŞKAN ADAYLARI MUTLAKA OKUSUN!
SPORCULAR SİGARA İÇER Mİ?Yusuf Yalkın, sporcuların da sigara bağımlısı olabildiklerine dikkat çeken yazısında, 'Sporcular, gazetecilerden çekindikleri için önümüzde içmemeye özen gösterdiler. Gizli gizli çektiler içlerine nikotini' diyor...
SPORCULAR İÇKİ DE İÇER, SİGARA DA!..
Mesleğim gereği yüzlerce kez sporcularla birlikte seyahatlere gittim; etkinliklere katıldım, organizasyonları takip ettim.
İtiraf etmeliyim ki, aralarında çok ünlü ve popüler olanlarının da bulunduğu bir çok sporcunun sigara içtiklerine, alkol aldıklarına tanık oldum.
Kimine direkt uyarıda bulundum, kimine en ufak bir müdahale bile yapmadım!
Ama, bazen idarecilerine, antrenörlerine, hocalarına söyledim…
Çünkü her şey, her kişiye söylenmez, söylenmemeli…
Unutmayınız; çoğu zaman iyilikten maraz doğar!
Sporcular, zaten çoğu zaman, gazetecilerden çekindikleri için önümüzde içmemeye özen gösterdiler.
Gizli gizli çektiler içlerine nikotini…
Gencecik yaşlarda, kendilerine zarar verdiler.
Uzun sözün kısası; insan ne yaparsa kendine yapar!
Sigara ve sebep olduğu zararlar, günümüzün en büyük sağlık sorunlarından biri.
Pek çok sporcu zararlı olduğunu bildiği halde sigara içse de, “Neden sigara içiyorsun?’ sorusuna net bir cevap veremiyor. Sigaraya başlama nedeni daha çok sosyal ortamlar olan gençler, “Sigara can sıkıntımı gideriyor” derken, uzun süredir sigara içenler çoğunlukla, “Bu, benim için bir alışkanlık. Bu nedenle de bırakmakta güçlük yaşıyorum” diyor…
Şimdi de acı gerçeklere bakalım…
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) raporuna göre; sigara her yıl 6 milyon insanın ölümüne yol açıyor. OECD üyesi 34 ülkede ortalama sigara içme oranı yüzde 20 civarında. Yine aynı rapora göre; tütün erken ölümlerin en önemli iki sebebi olan kanser ve kalp hastalıklarına yol açıyor; kalp krizi, felç, akciğer kanseri, gırtlak ve ağız kanseri, pankreas kanseri gibi hastalıklara yakalanma riskini artırıyor. Bu olumsuzluklar nedeniyle tüm dünyada sigara ile savaş da son hızıyla sürüyor.
Şimdi burada sözü Prof. Dr. Gülten Kaptan’a bırakacağım…
Prof. Kaptan, sadece sporculara değil, tüm topluma şöyle sesleniyor:
“Sigarayı bırakın; hem ömrünüz uzasın, hem de her ay sigara için ayırdığınız parayı evinize veya çocuğunuza harcayarak aile ekonomisine katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşayın…”
Kaptan, araştırmaların sigara nedeniyle gerçekleşen ölümlerin çoğunun, düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağını gösterdiğini söylüyor. Kaptan, “2005 yılından itibaren iş yerleri ve kamuya açık alanlarda sigara içilmesine getirilen yasak hayli etkili oldu ve sigara içiş oranı hayli düştü” diyor.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; Türkiye'de tütün ve tütün mamulü kullanım oranının yüzde 24 olduğunu anımsatan Kaptan şöyle sürdürüyor sözlerini:
“Bu oranla dünya genelinde 10’uncu sıradayız. Türkiye'de tütün ve sigara tüketimi oranı kadınlarda yüzde 10.7, erkeklerde ise yüzde 37.3. Ülkemizde artık çok sayıda sigarayı bırakma merkezi var. Bireyler, Sigara Bırakma Hattı 171’den randevu alarak bu merkezlere gittiğinde uzman hekimlerden destek alabiliyor…”
İLGİLİ HABERLER
|