SON DAKİKA
YABANCI SORUNU GİDEREK BÜYÜYECEK
PROJESİZ BAŞARI OLMAZ!
AVRUPA LİGİ STATÜSÜ NASIL?
BAŞKAN ADAYLARI MUTLAKA OKUSUN!
PAS VERMEK Mİ, PAS ALMAK MI ÖNEMLİ?..Futbolda Altyapı Eğitimi Platformu, paylaştığı bir yazıda ilginç bir durumu irdeliyor. Soru şu; Futbolda pas vermek mi, pas almak mı önemli? Bu sorunun cevabının sizce de önemli olduğunu düşündüğümüzden, paylaşmak istedik. Lütfen okuyunuz...
PAS VERMEK Mİ, PAS ALMAK MI?..
Futbolda Altyapı Eğitimi Platformu, paylaştığı bir yazıda ilginç bir durumu irdeliyor. Aktarıyoruz... "Çocuklara pas vermeyi ve pas verme becerilerini geliştirmeden daha çok, pas almayı ve pas almak için yapması gereken davranışları öğretiniz.. Çünkü oyun devamlılığı pas vererek değil, asıl olarak pas alarak devam ettirilebilir.
Oyunun akıcı ve amaca uygun devam etmesi için topun başkasına aktarılması gerekir. Topun aktarılması için topun aktarılacağı kişi seçeneklerinin çok olması önemlidir. Ama çok daha önemlisi topun aktarılacağı en iyi bir seçeneğin mutlaka var olmasının sağlanmasıdır.
Biz daha çok pas verene odaklanan bir eğitimi tercih ederiz. Bunun nedeni oyuncuya değil daha çok topa odaklandığımız ve top kimdeyse ona odaklandığımız içindir.
Oysa oyun, topa sahip olmayanların konumları, hareketlenmeleri ve sürekli seçenek oluşturmaları ile devam eder ve asıl farkı bu yaratır.
Not: Yazıdan pas'ın ve pas öğretiminin önemsiz olduğu sonucu çıkarılmamalıdır.
Yazının teması, ne kadar muhteşem pas verme becerisine sahip olunursa olunsun, pası alacak birisi olmayınca o muhteşemliğin işe yaramayacağı ve oyun kurgusunun sağlanamayacağı üzerinedir...
* * * Çocuklarda 12 yaşlarına kadar futbol eğitimini "genel hareket becerileri" ve "futbol ile ilişkili hareket becerilerini "çocuk-top ilişkisi" üzerine inşa etmek daha doğrudur.
Çünkü 12 yaşına kadar eğitimin asıl amacı çocukta "top ile ilişkiyi" geliştirmektir. (Ama bu ifade çocukların aynı şeyi yüzlece kez tekrar etmeleri ve durağan (statik) teknik çalışma yapmaları anlamına gelmelidir).
Çocukların 12 yaşlarından itibaren futbol eğitimlerinin genel içeriğini ve niteliğini "oyun gelişimi ve oyun becerileri" oluşturmalıdır.
Bunun için oyunun bütün unsurlarına odaklanmak gerekir. Oyun sahası, oyun sahasındaki tüm oyuncular ve hareketlenmeler.
Çünkü 12 yaşlarından itibaren düşünsel gelişime paralel olarak oyunun ne olduğu, nasıl oynanması gerektiği algısı ve anlayışı değişmeye başlar.
Çocuklarda bu yaşlardan itibaren oyun ile ilgili formasyon, oyunun kesintisi ve amaca yönelik gerçekleşmesi için, top ile oynayan oyuncu kadar, topun aktarılacağı diğer oyuncuların saha içinde konumlanmaları üzerine inşa edilmeye başlar.
Dolayısıyla,
1. Top ile ilgili becerilerini geliştirmek için verilecek eğitim içerikleri ve uygulamaları başka,
2. Oyun ile ilgili becerileri geliştirmek için verilecek eğitim içerikleri ve uygulamaları başkadır.
Ama bunlar birbirinden bağımsız, ayrı ve farklı şeylermiş gibi anlaşılmamalı ve bu şekilde planlanmamalıdır.
* * * Simetrik düz/doğrusal olanı, asimetrik düz/doğrusal olmayanı ifade eden kavramlardır. Futbol genelde asimetrik bir oyun olarak tanımlanır. Oyunlar genelde düz/doğrusal olmayan bir şekilde oynanır. Çünkü futbol oyununda pozisyonlar gereği top ile veya topsuz bir çok zik zak hareket etmeyi ve yer değiştirmeyi gerektirir... Ama işte bu doğru ve bu gerçek, yani futbolun asimetrik harekete dayalı bir oyun olduğu düşüncesi, futbol oyun gelişimi adına önemli problemlerden birisini de oluşturur. Bugün futbolcuların bireysel oyunculuk özelliklerine bakıldığında, sayısı hiç de az olmayan futbolcunu top ile kesintisiz, top ile akıcı, top ile hızlı, top ile süratli, yani top ile simetrik hareketlilik özelliğinin yeterli düzeyde gelişmemiş olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Oysa futbol sadece bir bölgede oynanan, pasa dayalı, set oyunu ile gerçekleşen bir oyun değil. Kaldı ki set oyununda dahi top ile simetrik içeriye veya çizgiye kat eden oyuncuların gereği ve önemi belli. Dahası geçiş oyunlarında olsun, sahayı geniş kullanmaya yönelik olsun, karşı atak oyunlarının birçok pozisyonunda dikine oyunda ihtiyaç duyulan oyuncu özelliklerinden birisi de top ile simetrik hareket eden, yani top ile akıcı, kesintisiz ve süratli oynayabilme becerisidir. Hareketleri sonlandırmada, örneğin dripling sonrası orta yapmada kesintisiz ve akıcılık özelliği de yine simetrik oyun gelişimi de doğrudan ilgilidir. Dripling hızında bir kesinti olmadan ve orta yapma veya top kesme akıcılığı önemli oyunculuk özellikleri ve meselelerinden birisidir. Özetle futbol oyunu sadece asimetrik bir oyun değil, aynı zamanda simetrik bir oyundur... Özetin özeti; Çocuklar zaten 10 yaşlarına kadar karakterleri ve gelişim özellikleri gereği düz oynarlar. Bırakın oynasınlar. Yapılması gereken tek şey 12 yaşlarına değin topa odaklı ve top ile ilişkili hareket beceri temeli etkinlikler üzerinden, daha sonraki süreçte ise "oyun formasyonu" ve becerileri temel üzerinden "gelişim için eğitim planlamasıdır".
İLGİLİ HABERLER
|