SON DAKİKA
YABANCI SORUNU GİDEREK BÜYÜYECEK
PROJESİZ BAŞARI OLMAZ!
AVRUPA LİGİ STATÜSÜ NASIL?
BAŞKAN ADAYLARI MUTLAKA OKUSUN!
FUTBOLCULARIN DA CEBİ YANACAK!Vergilerde değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi’nin 31 maddesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Buna göre, futbolcuların vergi oranı yükseltirilken, hakemler de vergi ödeme kapsamına dahil edildi...
ELLER CEBE!
Hakemlerin ücretleri de vergi kapsamına dahil oldu. Spor hakemlerine ödenen ücretlerin gelir vergisinden istisna tutulmasına ilişkin düzenleme; basketbol ve voleybol dallarının en üst liglerinde görev alanlar hariç, amatör spor yarışmalarını yöneten hakemlerle sınırlandırılıyor.
Profesyonel futbol başta olmak üzere diğer dallardaki profesyonel hakemler elde ettikleri gelirlere göre vergi ödemek zorunda kalacak. FUTBOLCULARDA ARTIŞ! Sporcuların ücret gelirleri toplamı 500 bin lirayı aşması halinde bu gelirler yıllık beyannameyle bildirilecek. Bu durumda kesilen vergilerin, hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilebilmesi için işverence vergi dairesine ödenmiş olması şartı getirilecek. Teklifle 2019 yılı ücret gelirlerine, bu yıla ilişkin 2020’de verilecek gelir vergisi beyannameleri dahil, yapılan değişiklik öncesi mevcut tarife uygulanacak. 1 Ocak 2020’den itibaren elde edilen ücret gelirleri ise yeni tarifenin Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre 2019 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmış haliyle uygulanacak. Futbolcuların ödeyeceği gelir vergisi yüzde 20’ye çıkacak. MÜKEMMEL BİR YAZI Hürriyet gazetesinde Ahmet Karabıyık'ın 'Artan vergiyi Falcao mu Galatasaray mı ödeyecek' başlıklı mükemmel yazısında, konuya ilişkin ayrıntılar yer aldı.
İşte o yazı: En yüksek gelir Falcao'nun olduğu için en yüksek vergiyi de o ödeyecek. O yüzden başlıkta Falcao'nun adı geçiyor. Yoksa tüm Süper Lig futbolcuları için vergi yükü artıyor. Yeni yasa teklifine göre; 2020'den itibaren yalnız kulüpler kesinti-stopaj yoluyla vergi ödemeyecek, ayrıca futbolcuların da ertesi yıl mart ayında beyanname vermesi gerekecek.
Önce mevcut geçerli uygulamaya bakalım: Hali hazırda futbolcuların işvereni olan kulüpler, futbolculara yaptıkları ödemeler üzerinden sabit ve düşük oranda, yüzde 15 vergi kesip Maliye'ye ödüyor. Net ücret üzerinden kulüpleriyle anlaşan futbolcular, aslında bu yüzde 15 oranındaki düşük vergiyi de hiç ödemiyor, tüm vergiyi işverenleri olan kulüpleri ödüyor. Futbolcuların banka hesabına yatan gelirleri ne kadar milyon euro olsa da, ne kadar milyon lira olsa da ayrıca bir vergi ödeme yükümlülükleri yok.
Dolayısıyla Türkiye bir vergi cenneti. (Ispanya, İngiltere, Italya, Almanya gibi ülkelerde futbolcular ortalama yüzde 45 oranında vergi ödüyorlar.) Birçok yabancı futbolcunun, Türkiye'yi tercih etmesinin en önemli nedeni de bu vergisiz (ya da düşük oranlı, sabit vergili) kazançtı zaten...
Şimdi meclise Gelir Vergisi (GV) yasasında değişiklik içeren yasa teklifi geldi... Bu teklif; meclise geldiği haliyle değişmeden yasalaşırsa, hem kulüplerin ödediği vergi (stopaj) oranı yüzde 20'ye çıkıyor, hem de futbolculara beyanname verme (ertesi yıl mart ayında) zorunluluğu geliyor. Beyanname verildiğinde vergi oranı bu kez yüzde 40'a kadar çıkıyor. Beyanname verecek futbolcular; yüzde 40'a göre vergi hesabı yapıp, yıl içinde kulüplerin ödediği yüzde 20'lik vergi stopajını ise hesaplanan vergiden mahsup edip (düşüp) kalan vergi tutarını vergi dairesine ödeyecekler. Netice de; yasa teklifine göre, futbolcuların 2020'de elde edecekleri kazançları üzerinden yüzde 40'a varan oranda vergi ödenmesi gerekecek...
Süper Lig futbolcularının ertesi yıl mart ayında beyanname verme zorunluluğu için; 2020 boyunca elde edilen gelirlerinin GV tarifesinin dördüncü diliminde yer alan tutarı da aşması gerekiyor. (Yasa teklifinde 4'üncü dilime 2019 için 500 bin lira olarak sinir belirlenmiş, 2020 için de bu tutara yakın yeni bir tutar belirlenecektir.) Beyanname verildiğinde; Süper Lig futbolcularının 500 bin liralık gelir sınırını aşmaları zor olmayacağı için, yüzde 40'a varan oranda vergilendirilmeye de 2020 gelirlerinden itibaren başlanmış olunacak.
ALT LİGLERDE YOK
Süper Lig'de yüzde 15 oranındaki stopaj oranı 2020'den itibaren yüzde 20'ye çıkarken (ilaveten ertesi yıl mart ayında beyanname verme zorunluluğu da getirilirken) Süper Lig altı liglerde avantajlı vergi oranında bir değişiklik öngörülmüyor. Bir alt ligde yer alan sporcuların ücretlerinden yüzde 10 oranında vergi kesilirken diğer kulüplerse, tüm sporcu ödemelerinden yüzde 5 oranında vergi hesaplıyorlar.
Falcao'nun şansızlığı...
Şimdi başlıktaki soruya gelelim. Falcao, Galatasaray'la yaptığı sözleşmesinde muhtemelen 'net ücret' üzerinden anlaşmıştır. Stopaj sonrası kendisine net ödenecek tutarın altına imza atmıştır. Dolayısıyla 2020'de stopaj oranı yüzde 15'den yüzde 20'ye çıktığında da, Falcao'nun cebinden bir ödeme çıkmayacaktır, yüzde 5'lik ilave vergi stopaj yükünü Galatasaray üstlenecektir. Ancak ertesi yıl (2021) mart ayında Falcao'nun beyanname vermesi gerekecek, yüzde 40'a varan oranda vergi hesaplamasını kendisi yapacak. Kulübün ödediği yüzde 20 stopajı, hesapladığı vergiden düşecek ve nihai olarak stopaj sonrası artan vergi yükünü artık Falcao üstlenmiş olacak.
İLGİLİ HABERLER
|